söndag 4 november 2012

Om möjligheten att kommentera nyhetsartiklar

Debatten har gått het, huruvida det ska finns möjlighet att kommentera nyhetsartiklar på nätet. Många tidningar är missnöjda över näthatet och alla olämpliga kommentar som det ger upphov till, och överväger nu att ta bort läsarna möjlighet att kommentera artiklar. Man har låtit gjort ett Sifo undersökning där 1000 personer fått frågan ”Anser du att läsarkommentarer är viktiga för en nyhetssajt, eller gör du inte det?” En majoritet av svenska folket, 51 procent, anser att läsarkommentarerna är viktiga, enligt Sifoundersökningen.  

Många tidningar pratade om att införa en identitetverifiering innan man skulle få kommentera vissa utvalda artiklar på deras nyhetssidor. Denna verifiering skulle ske genom att man loggade in via sin e-post adress, facebookkonto, twitter m.m.  

Axel Andén på Medievärlden tror att Facebook-inloggning kan ha sina poänger genom att det blir svårare att vara anonym.

Jag hävdar dock att problemet med näthatet inte är löst på grund att man måste logga in för att få skriva kommentarer. Vad Axel Andrén menar med sitt uttalande är lite oklart, då det ger uttryck för en övertro till Facebook och det bottnar även i en okunskap om Internets möjlighet att skapa flera digitala identitet.  

Man får tänka på att det är fritt för vem som helst att skapa flera e-post konton, Facebook konton mm. i vilket namn man vill. Alltså behöver det inte betyda att det konto man använder sig av när man deltar i den offentliga debatten på nyhetssidorna, nödvändigtvis behöver vara ens riktiga identitet.

Detta är egentligen en gammal nyhet och idag har man genomför detta krav på identitetverifiering och vad har det resulterat i? Väldigt ofta ser man på läsarkommentarerna att personerna är inloggad på Facebook konton utan bilder där användaren heter i stil med: Anna Nilsson, Peter Andersson, Karin Martinsson, Johan Johansson osv. Det vill säga, man har vanliga svenska namn som inte går att knyta till en speciell person. Man kan med andra ord inte säga att man verifierat personernas identiet då vem som helst kan vara denna Johan Johanssoon eller Karin Martinsson.
Man stoppar inte det anonyma näthatet genom att tvinga sina anonyma skribenter att identifiera sig!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar