onsdag 21 november 2012

Lättkränkta studenter

År 2001 kom lagen om likabehandling av studenter på högskolan (SFS 2001:1286) som skall "motverka diskriminering på grund av könstill­hörighet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder". Teoretiskt sett är denna lag bra, det är klart att studenter som  känner sig diskriminerade ska kunna få sin sak prövad, men hur ser det ut i praktiken? Hur många försöker egentligen utnyttja lagen för att få sina betyg eller resultat omprövade?

Maciej Zaremba skriver en tänkvärd artikel i DN angående hur situationen ser ut på lärarhögskolan i Stockholm efter att lagen trätt i kraft.  Han redovisar en rad anmälningar om diskriminering som tydligt visar hur studenter försöker gömma sig bakom lagen om likabehandling för att få olika betyg omprövade.

Studenter har svårt att förstå att de själva har ansvar för sina studieresultat. I de flesta fallen beror ett lågt betyg eller ett underkänt på att studenten inte läst på tillräckligt mycket och inte på att examinatorn är rasist, homofob eller kvinno/mans hatare.

Det är självklart att studenter som känner dig kränkta ska få ifrågasätta. Dock har det gått för långt när lärarstudenter med invandrarbakgrund drar rasistkortet när de uppmuntras att träna mer på svenska språket eller avråds att bli svensklärare pga bristande språkkunskaper. Är man lärare är det jätteviktigt att ha goda språkkunskaper i det språk undervisningen är på.

Det är bara pinsamt att hävda att man blir kränkt, när man inte får det resultat man önskar på en examination. Skärpning alla studenter, sluta tyck synd om er för att ni tillhör en minoritetsgrupp!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar