söndag 2 september 2012

Enkelt att leva på studiemedlet - Anns bästa ekonomitips till studenten

I DN Ekonomi finns en artikel riktade till människor som studerar och ska leva på studiemedlet. http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/ekonomens-basta-tips . Många gnäller över att det är svårt att leva på 9000 kr i månaden, jag hävdar att det inte är fallet. 9000 kr är en stor summa, som kan räcka till mycket, bara man är ekonomisk och förstå vad man ska lägga pengar på. Jag vet, då jag själv varit student.  Ekonomen Ylva Yngveson tipsar om hur man får pengarna att räcka i DN:s artikel. Jag tycker att hennes lista är för tunn och inte ger så värst mycket information och dessutom kommer hon med råd som inte passar år 2012.

– /…/ Studenter kan också se över sina olika prenumerationer på musik, böcker och tidningar, säger Ylva Yngveson.


Tror Yngvesson på fullaste allvar att det finns studenter som prenumererar på tidningar och betalar för musik år 2012? Har hon hört talats om att både tidningar och musik ligger ute gratis på internet i dag?

 Jag har nu skrivit en egen lista över tips till personer som ska leva på studentmedel, se nedan.

Anns tips för att studiemedlet ska räcka
  • Studentrabatt: Något som Yngveson helt glömde bort att upplysa blivande studenter om är studentrabatten man kan få om man studerar på ett universitet eller högskola. Ett studentkort eller Mecenatkort ger dig rabatt  på flera olika grejer med allt från billigare studentlitteratur till nedsatta priser hos SJ och SL. För att få ett studentkort eller mecenatkort gå in på: http://www.studentkortet.se/web/Hem.aspx  eller http://www.mecenat.se/
  • Boende: Precis som Yngveson säger är boendet en stor utgift. Tänk till när du väljer ditt boende. Försök att få ett rum i korridor som oftast har lägre hyra och är avgiftsfria under sommarmånaderna. Väljer du en studentbostad, oberoende om det är korridor eller lägenhet, brukar det ingå internet i hyran, så du slipper teckna något extra internetabonnemang.
  • Mat: Mat är även det en dyr utgift som Yngveson säger, så är det bra om man begränsar sig när det kommer till att äta ute. Försök att göra storkok i så mycket som möjligt, och ta alltid med matlåda när du har föreläsningar hela dagarna, och behöver äta lunch på universitetet. Åk och storhandla (buss/bil) i så stor utsträckning som möjligt. Du tjänar massor på att   köpa  mat i större och billigare matbutiker, än att springa och småskvättshandla på den lilla lokala butiken runt hörnet.   
  • Internet: Som jag skrev ovan, internetavgiften brukar ingå i hyran om man bor i studentbostäder, vilket betyder att du inte måste krångla och beställa något extra bredband.
  • Kurslitteratur: Att köpa ny kurslitteratur känns väldigt överskattat enligt mig. Allra bäst är att låna böckerna på biblioteket, och sedan kopiera de sidor du behöver. Försök annars hitta så mycket som möjligt begagnat, i dag finns det många sidor på internet som specialiserat sig på försäljning av begagnad kurslitteratur. Om du bara är ute efter någon enstaka artikel som finns i en större bok. Gå till studentbokhandlen och läs artikeln i butiken, alternativ ta kort på varje sida i boken och lägg in i datorn eller surfplattan för att lättare kunna läsa artikeln.
  • Fest: Mycket av studietiden kretsar kring att festa. Det blir rätt dyrt i längden om man inte festar ekonomiskt. Försök att köpa så billig alkohol som möjligt. Om någon ska åka på kyssning, låt denne köpa billig sprit på båten åt dig. Köp de billiga ölsorterna i stället för de dyra på systemet. Försök att gå ut på studentkrogar, där det oftast är billigare alkohol än på andra ställen.  
  • Övrigt: köp inget onödigt! Varför ska du bränna en masa pengar på onödiga skrytprylar när du är student? I den miljö du befinner dig kommer det att vara många som precis som du har det knapert. Varför ska man lägga pengar på dyra kläder eller gå på fina dyra restauranger? När du är färdig med din utbildning och har lön, kan du gå med i statusjakten igen.
Det är alltså mina tips till nya som gamla stundenter. Jag hoppas på att jag gav dig några ekonomisk inspiration. Att leva på en summa av 9000 kr i månaden är enkelt bara man har kontroll över sina pengar!
 

1 kommentar:

  1. Det här låter helt sjukt. Blir så frustrerad och allmänt irriterad på dina ogrundade antaganden och idiotförklaranden!
    Det är akut bostadskris i bland annat umeå, vilket betyder att allt en stackars student kan få tag i är små skyffen som går på ca 5500 k i månaden! Utöver detta så finns det ingen studentrabatt om man är yngre än 25.
    Själv sparar jag in på allt som går, handlar inga kläder, lagar all mat själv osv men går alltid +-0 Det är fan inte lätt, för många, även för mig som levert ett hemskt knapert liv

    SvaraRadera