onsdag 5 september 2012

Invandrare som byter namn är smarta


DN berättar om Mansour Didehvar, som efter sin flytt till Sverige från Iran hade svårt att få jobb. När han bytte namn till Manne fick han jobb direkt. Skitnödiga PK eliten tycker att det är så fruktansvärt att man måste byta namn för att få jobb i Sverige. Vad är det som är så hemskt med att anpassa sig till en namntradition som finns i det land du valt att bosätta dig i? Är det lika hemskt att gå ifrån sitt hemlands namntraditioner för att välja ett mer internationellt gångbart namn, när man namnger sitt barn.

Man får ha i åtanken att det inte bara är invandrare i Sverige som genomför namnbyten för att smälta in eller förbättra sina chanser till karriär i sitt nya hemland. Det här kan man se rutom i världen, nu när människors tillvaro blivit mer global och man i större utsträckning bor i olika länder.

En svensk författare som tar upp detta fenomen med namnbyte är Vilhelm Moberg. I böckerna om Karl -Oskar och Kristina Nilsson ( Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige) där paret tillsammans med sina barn utvandrar till Amerika. För att verkligen passa in i det amerikanska samhället väljer Karl - Oskar att byta namn till Charles O. Nelson.

Ingen som läst dessa böcker reagerar på att namnbytet skulle vara något problem. Jag har inte heller hört någon som anmärkt på att en svensk bytt namn eller valt ett internationellt namn till sitt barn. Varför är det alltid så synd om alla som invandrat till Sverige? Sluta se alla invandrare som offer, de förtjänar bättre!

Invandrare bytte namn och fick jobb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar