måndag 10 september 2012

Varför vill man ta fullt studielån?

Nordea har gjort en undersökning som visar att varannan student har svårt att klara sig på studiemedel och är ibehov att ha en till inkomst för att få ekonomin att gå ihop. Undersökningen, som presenteras i SvD näringsliv, visar att studenter jobbar både under sommaren och under terminerna för att få ihop sin budget.

Så här långt är jag med, men sen börjar jag undra vad Ingela Gabrielsson,privatekonom på Nordea, menar när hon fortsätter kommentera resultatet på följande sätt:

Men att jobba extra kan också sätta käppar i hjulet eftersom studiemedlet minskar om du får en inkomst som överstiger en viss gräns. Har du bostadsbidrag som student kan det också gå om intet om du jobbar för mycket.  
– Det här är en svår balansgång och mycket att hålla reda på för en student. Å ena sidan är det ju bra att få in lite extra pengar och komma in på arbetsmarknaden men å andra sidan är det viktigt att studierna inte drar ut på tiden. Risken är ju då att du kommer igång senare med stabila inkomster och pensionsavsättningar, säger hon.
Sätta käppar i hjulet för att studiemedlet minskar om man har för hög inkomst? Mista bostadsbidraget om man jobbar för mycket? Det här var det märkligaste uttalande jag hört på länge. Borde inte en privatekonom upplysa om att studiemedel består av en bidragsdel samt en låndel. Den del som består av lån ska man betala tillbaka till CSN efter att avslutat sina studier. Om man arbetar under studierna kan innebära att man kan ta hela bidraget och mindre lån.  Vilket är positivt för studenten själv, som får en mindre skuld till CSN. Andra personer som är kunnig i ekonomi brukar uppmuntra studenter att ta mindre lån, genom att ta ett extrajobb. Hon får det att låta som att det värsta som kan hända en student är att man jobbar så mycket att man blir av med bostadsbidraget?!

Den här privatekonomen verkar vara uppe i det blå och leva i en verklighet där det är bättre att anpassa sina arbetstimmar så att man inte ska få mindre studiemedel, än tvärtom, att försöka öka antalet arbetstimmar, så att man ska kunna dra ner på studielånet. Allt för att inte mista bostadsbidraget som ligger på 500 kr månaden. Haha... vilken rolig filur hon är den där Ingela Gabrielsson.

Det är ett väldigt smart drag för en student att arbeta under studietiden, då inte bara på grund av pengarna. Att samla arbetslivserfarenhet kan vara värdefullt när man ska konkurrera om ett kvalificerat arbete en dag. Det är självfallet att man som student måste anpassa sitt extrajobb utifrån hur mycket det är att göra i de olika kurserna. Bara för att man arbetar under studierna, behöver det inte betyda att man skjuter upp vissa kurser och det tar längre tid att bli färdig med sin utbildning. Jag tycker att Gabrielsson har en allt för negativ inställning till studenter som arbetar under terminen.

Mitt råd till alla studenter där ute är att arbeta så mycket ni kan under studietiden, för att minska det sammanlagda studieskulden som ska betalas tillbaka till CSN och  för att bygga upp en erfarenhetsbas som kan komma till användning efter studierna.



1 kommentar:

  1. Jag avslutade mina studier för ett år sedan och jag hade inga problem med att leva på mitt studielån, men jag hade en väldigt låg hyra. Det är svårare för studenter som har barn (kanske ensamstående, dessutom) eller har svårt att hitta bostad och måste stå ut med hyror på 5000-6000 kr i månaden.

    Att då dessutom inte få jobba så mycket som man behöver för att klara sig, för då dras studielånet in, det är en väldigt jobbig situation. :/

    Min utbildning var dessutom IT-inriktad och man började utbildningen med att tvingas skaffa en bärbar dator för mellan 7 - 15 000... Skolan kunde bidra med 10 (eller var det 15?) datorer - på 75 studenter.

    SvaraRadera