söndag 9 september 2012

Namn som klassmarkör

Om ni skulle se en klasslista med följande namn, vad skulle ni tänka er om dessa elevers beteende och ambitioner i livet:

Kevin, Nova, Liam, Cassandra, Kenny

Carl - John, Louise, Ludvig, Viveca, Philip

För många väcker namn från första gruppens barn associationer till: white trash, låg utbildning, stökiga, ouppfostrade, inga ambitioner och ADHD. För den andra gruppen tänker många: väluppfostrade, hög ambitionsnivå, hög utbildning och lugna.

Namn väcker associationer, och vissa menar till och med att det kan vara till ett barns nackdel att få ett visst namn. I dag är det modernt, ja till större delen i underklassen, att hitta på ett namn som ingen annan bär, så att barnen inte heter som någon annan! Varför inte: Lucifer, Dexter, Bonnie, Trixie, Pax, Lovelia, Tuva-lii, River, Neo, Leone osv. Denna fixering vid att önska att barnet ska vara unikt, slår fel. White trash har tyvärr missat att man inte blir en unik person, som går långt i livet, om man har ett udda namn, utan att de beror på andra faktorer.

Namn är en tydlig klassmarkör. Det faktum att olika socioekonomiska grupper i Sverige har olika namntraditioner kring val av namn till nyfödda barn är redan känt.  Anledningen till att det antagligen finnas fler stökiga Kevin i Sveriges skolor, än stökiga Ludvig, kan vara att Kevin är ett namn som oftare förekommer som val av tilltalsnamn i socioekonomiskt svaga områden, och det är från denna grupp som enligt undersökningar har fler barn med problem i skolan.  Det betyder givetvis inte att alla pojkar med namnet Kevin är stökiga och saknar studieambitioner, oberoende vilken klassbakgrund de har, det finns givetvis en stor variation. 

Ronny Ambjörnsson och Mikael Söderström har skrivit en uppsats där de undersöker den utbredda föreställningen att vissa förnamn hänger samman med brottslighet och låg så kallad socioekonomisk status och de syftar då på de så kallade y-namnen tex Ronny, Conny, Benny, Sonny. Ambjörnsson och Söderström lyfter fram namn som klassmarkör i sin uppsats, pojkar med de sk y-namnen kommer till största delen från klassiska arbetarområden, där föräldrarna har låg utbildning och mindre förmögenhet. Alla pojkar med y-namn är/blir inte kriminella eller kommer att hamna i kriminalitet längre fram i livet.

När man väljer namn till sina barn bör man tänka till. Hur vill man att barnet ska uppfattas av sin omgivning? Vilka förutsättningar får man med ett visst förnamn? Namn är viktigare än vad man tror. Ge era barn en bra start i livet, satsa på att ge barnet ett vanligt namn, som ger goda associationer!

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar