lördag 8 september 2012

Låt extern part rätta nationella proven

I DN berättas det om en färsk undersökning som visar att friskolor sätter högre betyg på nationella proven än kommunala skolor. Det är inte ett faktum som är speciellt överraskande tycker jag. I dag råder de inflation i betygsättning, att få högsta betyg är inte lika mycket värt som det var för 20 år sedan. Den här utvecklingen beror givetvis på att friskolorna fått fäste i Sverige och måste locka till sig elever med alla metoder som går.  

En lösning på att få en mer rättvis rättning av nationella proven är att låta en extern part göra rättningen och sätta betygen, vilket artikeln tar upp. Det skulle kosta mycket pengar, men samtidigt kanske det skulle vara värt det? Svensk betygsättning har spårat ur, och något måste göras.  Var och varannan unge går ut gymnasiet med högsta betyg dag, vilket skulle ha varit omöjligt för 20-30 år sedan.

I Finland, som jag anser borde vara en förebild för Sverige i skolfrågor, har man en central funktion som rättar vissa prov. Varför skulle inte detta vara möjligt i Sverige? Vad är det för mening med att genomföra nationella prov i Sverige, om det inte finns någon rutin för att kunna rätta dessa på ett likvärdigt sätt i hela landet oberoende om barnen går i fri- eller kommunalskola?
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar