onsdag 26 september 2012

NEJ till censur av Tintinalbum

 Behrang Miri chef på kulturhuset i Stockholm bestämt att man ska ta bort alla Tintinalbum som tidigare var lånbara i kulturhusets bibliotek. Han anser att Tintin böckerna är rasistiska och förmedlar en nedsättande bild av afrikaner och araber.Barn och ungdomsböcker som finns på biblioteket ska ses över och böcker som innehåller rasistiska och homofobiska beskrivningar ska tas bort. Miri menar att det endast får finnas böcker som förmedlar en bra "sund bild" av andra kulturer och avvikande sexualitet.

Är det första april och  är detta DN:s aprilskämt eller? Låter helt otroligt att man kan få för sig att ta bort böcker från ett bibliotek bara för att man anser att dess innehåll inte överensstämmer med dagens värderingar. En bok som skildrar nutiden, oberoende om det är en barnbok eller vuxenbok, är mer än bara en historia från början till slut, utan den har även mycket att berätta om samtiden den är skapad i. Det är viktigt att  människor förstår att en boks innehåll speglar den tid den är skapad i och att samhällets värderingar genomsyrar boken. Det går med andra ord inte att sätta etiketter som rasistisk och homofobisk på en bok som är skapad 1930.

Tintin skapades av belgaren George Remi (1907-1983) som skrev under namnet Hergé. Tintin skapades i slutet av 1920-talet och det första albumet Tintin i Sovjet (orginal: Tintin au Pays des Soviets) gick som följetong i en tidning och först 1930 utkom äventyret som album. Hergé skapade Tintinäventyr mellan åren 1929-1976 och det är klart att den bild som ges av vissa folkgrupper inte överensstämmer med den bild vi har i dag, men att seriealbumena skulle tas bort från biblioteket låter väldigt överdrivet. Tvärtom är Tintin viktig, just för att albumena kan fungera som en grund för en vidare diskussion om hur samhället syn på olika folkgrupper förändrats genom tiden. Sedan får man inte glömma att Tintin förmeldar stereotyper gällande annat, t ex att sjömmän är vresiga och alkoholister (Haddock), vetensapsmän är flummiga och tankspridda (Kalkyl) och detetiver inkompetenta (Dupond och Dupont).  

Något komiskt känns det, när Miri tillägger att man under nästa år bland annat ska ha en Pipi-satisning på kulturhuset. Och han påpekar att Pipi ligger hästlängder före Tintin som förebild. Jaså, Behrang Miri? Är Pipi långstrump en så  bra förebild, hon hade ju en pappa som var negerkung i Söderhavet. Låter väldigt PK att en vit man är nere i Söderhavet och styr en negerstam, som tydligen är så puckade att de inte kan utse en egen kung inom sin stam utan behöver en blekfet svenne som styr dem..?! Hur bra förebild är det egentligen?  Kan du svara på det Beherang Miri?

En annan läsvärda artiklar i ämnet:
Kulturhuset backar om Tintin - tur är väl det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar