torsdag 20 september 2012

Gnällande bostadslösa studenter

Alla vet att bostadssituationen är svårlöst när man väljer att plugga i en av Sveriges mer prestigefyllda universitetsstäder, som tex Lund, Linköping, Uppsala eller  Stockholm. Varje år är det samma sak vid terminsstart, tidningarna publicerar snyfthistorier där unga studenter gnäller om hur svårt det är att hitta boende.

Alla verkar vara helt inställda på att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet?! Det verkar vara prio nr 1, allt annat är ointressant. Det känns som att dessa unga människor borde tas ned på jorden, någon borde berätta att man inte bör vara så fisförnäm i början av studietiden när man har få ködagar. Man ska kanske satsa på att söka inneboende till att börja med och bo så fram tills man får ett förstahandskontrakt. 

Det känns skrattretande när man hör de små liven gnälla om att det är svårt att koncentrera sig på studierna samtidigt som man måste söka bostad. Välkommen till vuxenvärlden små barn! När man är vuxen och flyttat hemifrån då måste man ta ansvar för allt själv, nu har man inte någon mamma som curlar och fixar....

Jag tror att det finns flera bidragande faktorer till att man år ut och år in läser om dessa stackars bostadslösa studenter. Jag tror att betydligt fler hade haft boende om man tänkte till lite redan innan blivit antagen till sin utbildning.  Följande faktorer tror jag spelar en stor roll, till dessa snyfthistorier:

  1. Man ställer sig för sent i bostadskön. Många studentstäder har särskilda  studentbostäder, och oftas brukar man kunna ställa upp sig i bostadskön redan när man fyllt 18 år. Många unga i dag saknar förmåga att kunna se längre i framtiden än följande fredag, då det är gymnasiefest och ställer därmed inte upp sig i bostadskön i de städer där de vill plugga i. Dessa ungdomar går därmed miste om att kunna konkurrera med fler ködagar redan inför första terminen.  
  2. Avsaknad av drivkraft att söka boende i tid. Man får sitt antagningsbesked ett bra tag innan terminsstart och efter man tagit del av det ser man ju om man antagits till en utbildning i en attraktiv studentstad och borde således kunna börja söka bostad direkt. Tyvärr är det många som inte är ute i så god tid, utan skjuter upp letandet efter bostad till två veckor innan terminen börjar och då är det inte konstigt att man inte hittar något boende.
  3. Man är kräsen och tar inte det som erbjuds. Många unga blivande studenter har målat upp sin första tid i studiestaden i rosa skimmer. Man helst bo centralt och ha 3 rum och kök att disponera för att kunna ha häftiga studentfester i och det ska helst bara vara en hyra på 1000 kr månaden. Man ska ha sina egna möbler och kunna inreda smakfyllt och mysigt. Den sanna verkligheten är något helt annat. Den första tiden som student brukar för väldigt många innebära att man bor på 10 kvadrat i någons källare och delar dusch och toa med 5 andra studenter som också hyrt in sig i övriga källarrum hos herr och fru öfverklass. Hyran för de 10 kvadratmetrarna brukar ligga på 3000-4500 kr. Detta chockar många unga livsoerfarna som tacka nej ihopp om att det ska dyka upp ett förstahandskontrakt trots att de bara har 10 ködagar.
Nej kära studenter ni får allt börja planera mer inför era kommande studier, ställa upp er i tid i bostadsköer och börja söka rum/lägenheter i rimlig tid innan terminsstart och inte vara så kräsna, så kanske ni hittar ett boende!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar