torsdag 20 september 2012

Hur får man teckna svarta?

Debatten har gått het ang. Stina Wirsèns kommande film "Liten skär och alla små brokiga" som är en filmatisering av en barnbok med samma namn. En av filmfigurerna är en svart flicka som heter Lilla hjärtat och hon har Wirsén tecknat med kolsvart hy, stora läppar och med flätor som står åt alla håll. Det var en filmaffisch som drog igång debatten. Det var en filmaffisch till den bioaktuella filmen som drog igång debatten.

Många, läses PK eliten i Sverige menar att lilla hjärtat är rasistiskt tecknad och på många sätt påminner om den negativa steriotypen av svarta.På nätet höjs kritiska röster och filmaffischen har dragits tillbaka och på vissa ställen i landet väljer man att inte visa filmen på bio.

Om man läser Wieséns "försvarstal" förstår man att tecknadet av Lilla hjärtat är allt annat än rasistiskt. Hon har till och med haft kontakt med afrosvenskar som uppmuntrat hennes sätt att teckna den svarta film- och bokfiguren. Lilla hjärtat förekommer även i en rad böcker som Wirsèn skrivit och dessa har ingen reagerat på, utan de är populära just för att det finns ett svart barn med, något som oftas saknas i dagens svenska barnlitteratur.

När jag själv studerar bilden på lilla hjärtat ser jag bara en tuff flicka med karaktär. Jag kan hålla med om att flickans läppar är stora men att kalla det rasistiskt och nidbild av svarta är överdrivet! PK eliten kanske skulle läsa böckerna och se filmerna där lilla hjärtat är med, innan de uttalar sig?!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar