fredag 14 september 2012

Mindre alkohol bland unga - inte imponerande

SvD har publicerat en artikel som handlar om att unga i åldern 15 år och uppåt dricker mindre alkohol i dag än vad de gjorde tidigare. Enligt en undersökning var det bara en femtedel som inte drack alkohol i 9an, i mitten av 90-talet. I dag är det så mycket som hälften av eleverna i 9an som inte dricker alkohol. Vad har hänt? Är 90-talisterna duktig och lydiga ungdomar som är snällare och skötsammare än tidigare generationer? Knappast!

Artikeln lyfter fram att det i dag är större föräldrarkontroll och att unga i dag inte vill ta efter den äldre generationens dryckesvanor som är en av anledningarna till det minskande intresset för alkohol.

Den största anledningen att man inte dricker lika mycket alkohol nu för tiden tror jag beror på att de digitala möjligheterna har utvecklats, sociala nätverk som facebook, coola datorspel, forum för alla intressen, chattfuntioner, smartphones osv. Artikeln nämner datorspel i en bisats, men jag tror att det är en stor anledning varför unga inte är lika festglada som förut. Dagens datorspel och TV spel ser inte ut som det gjorde för 20 år sedan. Nu spelar man online och kan prata med andra spelare medan spelet pågår. En annan viktig skillnad är att spelen inte har något slut, det kommet hela tiden uppdaterade versioner av t ex world of warcraft mf spel.

Ungdomar i dag umgås inte på samma sätt som förut. Allt mer tid ägnas åt den digitala verkligheten, som öppnar möjligheten att socialisera med människor över hela världen istället för människor i bostadsområdet. I takt med att allt mer tid läggs åt datorbaserade aktiviteter minskar intresset för att träffas på alkoholrika fester och att idrotta.

Jag tycker absolut inte att man ska måla upp dagens ungdom som några helgon, utan man ska ta sig en titt på hur samhället förändrats och vilka villkor som unga lever under i dag, år 2012.

Är det bättre att vara datorspelsberoende och sitta vid datorn hela helgerna eller att vara en festglad fylletratt som festar sönder helgerna? Det är frågan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar