söndag 2 september 2012

Om Facebooks makt över vår digitala identitet

Hur många reflekterar över vem som har rättigheterna tillden information vi lägger ut om oss själva på sociala nätverk, t ex facebook?( Detta inlägg kommer att fokusera på facebook, då det är det sociala nätverket som är mest populärt i världen just nu. )

I dag när vi flyttat ut delar av vårt liv på internet, kan man tala om att vi har en digital identitet, där vi genom text och bild framställer oss själva. På Facebook bygger vi upp vår digitala identitet genom att lägga till vänner, ändra relationsstatus, lägga ut bilder samt skicka meddelanden till vänner. Genom detta bygger upp vår digitala identitet, vem vi är på internet.
I dag äger Facebook rättigheterna till den information som finns lagrad om alla använder. Men hur kommer det egentligen att se ut i framtiden? Ingen vet vem som kommer att ha rättigheten till informationen om 10 år. Mark Zuckerberg kan få för sig att sälja sitt företag till någon som har helt andra planer för nätverket. Helt plötsligt kan den information som tidigare var skyddad ägs av ett företag som säljer informationen till den som är intresserad.

Dina privata konversationer med vänner, kan hamna i händerna på någon som du inte vill ska ha tillgång till informationen. Kanske den svartsjuke partnern som vill ha kontroll, helt enkelt bara köper information om vem tjejen/killen pratar med på Facebook? Det är ett tänkbart scenario i framtiden.

Facebook har hela tiden varit tydliga med att det användarna laddar upp på sitt konto har Facebook rättigheten till. När du skapar ditt konto godkänner du detta. Det är väldigt få som tänker på vad detta egentligen betyder. Väldigt få reflekterar över att alla dina bilder och alla konversationer ägs av någon annan. Sedan har vi det faktum att Facebook gått ut med att inget konto raderas, de som avslutar sitt medlemskap tar egentligen inte bort någon information, utan personens konto arkivera och bevaras. 

För vem bevaras denna information?  Vem kommer att ha rättigheten över denarkiverade informationen och vem som ska få ta del av den i framtiden?
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar